Onderonsje met ‘Frikandellentelevisie’

Schermafdruk 2016-02-03 21.41.15

Je moet zin hebben om de frituurpan aan te slingeren en je doos goedkope C1000 frikandellen in het vet te gooien.

Op Facebook schieten de pagina’s uit de digitale grond. Net als iedereen met een kantoorbaan zit ik iedere dag rond 16:00 weer te scrollen door het nieuwsoverzicht van het sociale medium in de hoop op goedkoop vermaak. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar ‘Frikandellentelevisie‘, een bescheiden pagina (2K likes) met ‘juweeltjes uit het Hollandse televisielandschap’. Maar social media is onvoorspelbaar, en met één (on)juist woordje kan de beheerder een paar uur/dagen/weken roem winnen. Ik sprak hem voor het te laat is.

Waarom ben je begonnen met Frikandellentelevisie?
Ik kan genieten van de man op straat, die niet met de camera om kan gaan. Henk en Ingrid die hun privéleven etaleren op nationale televisie met de troostende arm van John Williams om zich heen. Huilen ze nog niet? Vraag nog eens: “Wat doet dat nou met je?” Hou de camera iets te lang én iets te dicht op hun gezicht, en ze barsten in tranen uit. Dat is RTL4. SBS6 is meer als de pestkop van de klas, met vragen als: “Waarom heb je geen vrienden dan?” en “Wat gaat er door je heen als je weer een lelijk varken genoemd wordt?” Ze lokken situaties uit waarin rivaliserende groepen fans van Gordon elkaar in de haren vliegen.

Frikandellentelevisie werd mijn uitlaatklep hiervoor. Na het wegvallen van mijn Ron Brandsteder Facebook-persiflage was er een leegte ontstaan. Met 4500 vrienden werd de echtheid van zijn profiel steeds vaker in twijfel getrokken door mensen die hem ook daadwerkelijk kenden. Het account werd na verschillende reports door Facebook verwijderd. Zonde, want veel mensen vonden steun bij berichten als “Fijn weekend! Groet, Ron.”

Frikandellentelevisie5

Maak je de afbeeldingen zelf?
Toen ik begon had ik al een klein archief opgebouwd met screencaps waar ik op was gestuit tijdens het kijken. Maar om de pagina actief te houden moet ik toch echt op jacht via bijvoorbeeld RTLgemist. Dan zit ik klaar op de bank met getweakte draadloze muis in de hand: middelste knop = screencap. Ik heb verder geen aansluiting voor kabeltelevisie.

Er zijn een paar mooie fanpagina’s op Blogger met namen als “Bekende Nederlandse TV Vrouwen“, “Hollandse Vrouwen” of “Quinty Trustfull”. Tussen de honderden screencaps zit heel soms een pareltje. Verder krijg ik af en toe wat fanmail. Bij deze ook een eervolle vermelding voor Real Crazy Land op Tumblr, waarvan ik zo nu en dan iets pik.

Welke screencaps zijn jouw favoriet?
De ‘Frikandellentranen’-serie. Of volledig random situaties. Polonaise met Job Cohen in de ochtendshow van Omroep Max; een voetbaleconoom met enorme snor aan het woord bij Nieuwsuur; de dierentolk die ingeschakeld is om een burenruzie te sussen bij Bonje met de Buren. Ik ben verder een groot liefhebber van Rob en Nico, John Williams, kunstmagnaat Ludo Sanders en ‘onbetwiste stijlmeester’, Maik de Boer.

Frikandellentelevisie2

Waar moet een plaatje aan voldoen?
Kernwoorden zijn ‘leuk’ en ‘gezellig’, en de vraag: ‘Hoe gaat het nou echt met je?’ Je moet zin hebben om de frituurpan aan te slingeren en je doos goedkope C1000 frikandellen in het vet te gooien.

Ik heb laatst veertig afleveringen van De Bloemenstal doorgespit op zoek naar dat ene fragment dat ik ooit had gezien van een vies oud mannetje. Hij riep: “Doe je tieten eens bloot” naar een vrouw die geïnterviewd werd en begon daarna over ‘dierenfilme’ en ‘seksfilme’ te praten (vanaf 12:45m). Het was helaas niet ondertiteld en de beelden zelf leverden ook geen goede screencaptures op. Ik plaats geen video’s want die leveren geen likes op. Schijnbaar vindt iedereen het teveel moeite om een filmpje aan te klikken. Een screencaps zonder verdere toelichting is eigenlijk ook veel mooier.

Makkelijk scoren doe je met Barbie. Of met ondertitelde screencaps over poepen, kotsen of seks. Als je op maandag de kijkcijfers van het weekend opzoekt, werkt het ‘scoren’ blijkbaar ook zo in de ‘echte’ televisiewereld.

Frikandellentelevisie4

Bijna 1.500 likes in ruim een jaar, tevreden?
Nee. De pagina ‘Met je vis op de foto’ heeft er nog altijd meer (3500 likes). Ach, ik gun het Joost. Groetjes!

Ben je bezig om meer volgers te krijgen?
Ik twijfel nog of ik eens een bericht moet boosten, maar tegelijkertijd gun ik Facebook het geld niet. Ik hoop eigenlijk op een schandaaltje, zoals een BN’er die ophef maakt om een screencapture. Iemand als Ferri Somogyi, die na zijn uiterst succesvolle USA-avontuur toch maar weer de rol van Rik in GTST heeft aangenomen. Wellicht ken je hem nu ook als DJ Ferri S. van het hitje Tonight’s The Night.

Wat doe je in je dagelijks leven?
Ik heb een achtergrond in televisiewetenschappen en werk tegenwoordig in de muziekindustrie.

Wat wil je bereiken met Frikandellentelevisie?
Ik geniet van een goed like-toppertje. Misschien moet ik eens met merchandise beginnen. Ik zou wel een originele ‘Frikandel’ aan de muur willen hebben hangen.

Frikandellentelevisie

Ook de facebookpagina ‘Probleemwijken moet een tweede seizoen krijgen‘ doet het goed, maar dat is niet zo gek. Dit legendarische programma heeft zoveel Frikandellentelevisie-achtige uitspraken, dat het naast die likes inderdaad een tweede seizoen verdient. Overigens is er daar wel een kledinglijn van verschenen; een T-shirt met de jolige kop van Geert.merchandise